login   |    register

135
Italeri 1:35 Sdkfz 234/2 “Puma”

Beste lezer!

Bij deze presenteer ik weer een nieuw bouwverslag, nu van mijn onlangs afgeronde Puma. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben, als je vragen, tips, op- of aanmerkingen hebt, stel ze op het forum of stuur me een PB!


Groeten,

Jurgen Schot (aka Jurrie)
Geschiedenis van de Puma
In 1940 werd de beslissing genomen om de Schwere Panzerwagen series 231, 232 en 233 te gaan vervangen. Besloten werd om een ontwerp te maken net zoals de 231, maar met een bepantserde body. Het Tjechisch-Slowaakse bedrijf Tatra (tegenwoordig bekend door productie van zware vrachtwagens) ontwikkelde een prototype die gereed was in 1941. De motor maakte echte teveel lawaai en het voertuig was bedoeld voor inzet in Noord Afrika. Echter het ging daar niet goed en prioriteit werd gegeevn aan de productie van assault guns(Sturmgeschutze) en tanks. Hierdoor werd het gepantserde voertuig, inmiddels de “234” , pas in 1943 in productie genomen en kwam in grote aantallen beschikbaar in 1944. Ongeveer 2300 zijn er gebouwd, van alle varianten.

De 234/2 werd bekend als “Puma”. Dit bepantserde voertuig was bewapend met een 50 mm KwK 39/1 L/60 tank kanon. De “gun mantlet” had 100 mm bepantsering en werd later ook gebruikt op de Panzer III [bron: http://www.clan-bfn.com/H_sdkfz-puma.html

Figuur 1: Een echte Puma armored car (bron: www.achtungpanzer.com)

De bouwdoos
De betreffende bouwdoos is er één van Italeri. Naar ik begrepen heb is dit al een oudere bouwdoos. Het viel me op, net zoals het bouwen van de Ostwind, dat alles verbazingwekkend goed past, plamuur is niet nodig geweest. Het detail is aardig, maar niet extreem. Er is wel extra bepakking meegeleverd zoals jerrycans e.d., wat erg leuk is. Tegenwoordig is er een alternatief voor de Italeri kit, namelijk die van Dragon. Die zal waarschijnlijk een stuk meer gedetailleerd zijn. De Italeri kit is niet echt een slechte kit om te bouwen, zeker niet als je hem nog een keer ergens goedkoop op de kop kan tikken, zoals ik heb gedaan. Maar normaal gesproken zou ik nu wel gaan voor de Dragon kit, die is vele malen beter.

De kit heeft ook een stukje interieur, maar aangezien ik hem met alle luiken dicht wilde maken, heb ik hier niets van gebruikt.

Figuur 2: De doos, zoals je ziet is al een iets oudere Italeri uitvoering

De bouw van de kit
De bouw van de kit is voorspoedig verlopen, zoals hierboven ook al te lezen was.

Ik heb allereerst de upper hull (de grote delen dan) gebouwd. Hierna heb ik de toren gebouwd en toen was het alweer tijd voor de spuit. Na de spuit heb ik de wielen en enkele details als schoppen en jerrycans afzonderlijk behandeld en later toegevoegd. De weathering zorgde ervoor dat het plaatje 1 geheel werd, later meer hierover.

Figuur 3: De Puma is gereed voor de spuit.

About the Author

About Jurgen Schot (Jurrie)
FROM: DRENTHE, NETHERLANDS

Hello guys, I'm Jurrie, already modeling for some 15 years. Still going strong hehe, you can find my latest work on one of the On-Display pages or forums of the Benelux section. I usually build 1/35 WW2 armor and 1/48 WW2 aircraft. Greetz, Jurrie