login   |    register
Airfix [ MORE REVIEWS ] [ WEBSITE ] [ NEW STORIES ]

In-Box Review
172
Airfix 1/72 Sabre F.4/F-86E(M)
Airfix 1/72 Canadair Sabre F.4 / North American F-86E(M)
 • move

by: Jurgen Schot [ JURRIE ]


Originally published on:
KitMaker BENELUX

Geschiedenis

De Canadair Sabre F.4 is een straaljager, zoals gebouwd door Canadair onder licentie van North American Aviation. Het is een variant op de North American F-86 Sabre. Dit vliegtuig werd t/m 1958 geproduceerd en werd met name gebruikt door de Royal Canadian Air Force (RCAF), totdat zij vervangen werd door de Canadair CF-104 in 1962. Deze F.4 Sabre was een van de beste dogfighters uit deze tijd. Enkele andere luchtmachten maakten ook gebruik van dit vliegtuig. Een van de landen die ook gebruik maakten van de Sabre was Joegoslavie

Bron: wikipedia

De kit

De kit wordt geleverd in de bekende glanzende, knalrode Airfix doos. Op bovenkant van de doos is de boxart te zien van de F.4 van de RAF.

Deze doos met deze boxart zal zeker de aandacht in de schappen trekken.

In de doos vinden we vervolgens:
- Een transparante sprue met twee onderdelen
- Vier lichtgrijze sprues
- Een instructievel
- Een decalvel

Sprues

Airfix stond bij mij synoniem voor goedkoop, slecht passend en slechte details. Dit is sinds het zien van de 1/48 Airfix Spitfire Mk I en deze kit absoluut achterhaald, behalve dan op het gebied van 'goedkoop'. De kit kent fijne paneellijnen, een vrij aardig gedetailleerde piloot en detail in de wielbakken. Het is allemaal niet zo fijn en gedetailleerd als bijvoorbeeld een kit van Hasegawa of Tamiya, maar we mogen zeker niet klagen.

Ook flash is bijna nergens te vinden. Wat helaas nog wel aanwezig is zijn sinkmarks op precies de verkeerde plekken. Denk hierbij in de cockpit tub, op de voorkant van de pilotenstoel en aan de binnenkanten van de wielluiken (wat je goed ziet als een luik uitgeklapt is).

De transparante details zijn van gemiddelde dikte en gemiddelde transparantie, hier blinkt Airfix niet uit maar slecht is het zeker niet

Instructies en decals

Het instructievel bestaat uit maar liefst 26 stappen. Wat vrij veel is gezien het aantal onderdelen. Een interessante toevoeging is het kleurenschema in kleur; iets wat voorheen niet bij Airfix kits zat.

De decals zien er helder en scherp uit, dat mag ook wel aangezien ze door Cartograph geprint zijn. En dit is er zeker vanaf te zien.

Versies

Met de standaard kit zijn er twee versies te maken. De decal keuzes zijn interessant omdat het om twee niet alledaagse landen gaat, alsook dat er zowel een camo als natural metal versie te maken zijn. De versies zijn:

- Canadair Sabre F.4 - No 112 Squadron, Royal Air Force Germany, Exercise "Carte Blanche", Geilenkirchen, Germany, June 1955
- North American F-86E(M) - Jugoslovensko Ratno Vazduhoplovstvo (Yugoslavian Air Force), 1965

Conclusie

Aan de kit is goed af te zien dat dit een 'NextGen' Airfix kit is. De sinkmarks even voor lief nemend, en hopend dat alles goed gaat passen, ziet dit er gewoon erg goed uit.

De fijne details en mooie decals zijn de belangrijkste bijdrage hieraan.
SUMMARY
Highs: Fijne details Goedkoop Mooie decals Mooie doos/boxart
Lows: Geen Hasegawa of Tamiya details Sinkmarks op de verkeerde plekken
Verdict: Een eenvoudige, uitstekende kit
Percentage Rating
75%
  Scale: 1:72
  Mfg. ID: A03083
  Suggested Retail: 7,95 euro
  Related Link: 
  PUBLISHED: Dec 09, 2013
  NATIONALITY: United Kingdom
NETWORK-WIDE AVERAGE RATINGS
  THIS REVIEWER: 81.77%
  MAKER/PUBLISHER: 79.26%

About Jurgen Schot (Jurrie)
FROM: DRENTHE, NETHERLANDS

Hello guys, I'm Jurrie, already modeling for some 15 years. Still going strong hehe, you can find my latest work on one of the On-Display pages or forums of the Benelux section. I usually build 1/35 WW2 armor and 1/48 WW2 aircraft. Greetz, Jurrie

Copyright 2020 text by Jurgen Schot [ JURRIE ]. Images also by copyright holder unless otherwise noted. Opinions expressed are those of the author(s) and not necessarily those of AeroScale. All rights reserved.Comments

Dit ziet eruit als een leuk kitje, maar toch nog steeds te diepe en duidelijke panellines. Die zijn in het echt nauwelijks zichtbaar, dus laat staan op deze schaal:
DEC 09, 2013 - 08:40 PM
. Dus ik zou alle panellines opvullen en alleen een paar terug krassen.
DEC 09, 2013 - 08:40 PM
Hi Jelger, Het 'probleem' met alle recente Airfix kits... Gr, Jurrie
DEC 15, 2013 - 04:33 AM
   

What's Your Opinion?


Photos
Click image to enlarge
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move