login   |    register
Airscale [ MORE REVIEWS ] [ WEBSITE ] [ NEW STORIES ]

In-Box Review
Cockpit decals
Cockpit instrument & placard decals
  • move

by: Jurgen Schot [ JURRIE ]


Originally published on:
KitMaker BENELUX

Introductie

Een van de interessantste stappen bij een vliegtuig is het maken van een cockpit. Een overtuigend instrumentenpaneel is daarbij cruciaal.

Het is altijd lastig om realistische cockpit instrumenten te maken. Vaak zit je f met waardeloze decals f je moet het schilderen. Ik kies zelf altijd voor schilderen. Het lijkt dan vaak wel beter dan de eenvoudige decal die erbij zit, maar je weet altijd dat het niet helemaal lekker op schaal is.

Alternatieven

De alternatieven die je nog weleens voorbij zien komen zijn PE sets of doorzichtige vellen met de cockpitinstrumenten hierop gedrukt. Het nadeel is dat dit vaak niet bij kits zelf zit en aftermarket items zijn. Eduard is goed in de PE cockpitsets, maar als je deze als PE set koopt zit dit vaak in een grotere set, met een groter prijskaartje.

Airscale

Airscale is een relatief nieuwe fabrikant, tot nu toe specifiek voor decals voor in cockpits. Het unieke aan de sets ten opzichte van andere oplossingen is dat het losse cockpit instrumenten levert. Hiermee kan je dus bijvoorbeeld voor n land een hele range aan onderwerpen bedienen.

Decals zijn leverbaar in de schalen 1/24, 1/32 en 1/48. Ik zelf heb een aantal 1/48 sets aangeschaft. Deze sets zijn beschikbaar voor de RAF, USAAF, US Navy en Luftwaffe. De overige decals (placards) zijn opgedeeld in een set voor de Geallieerden en n voor de Luftwaffe.

De set wordt geleverd in een plastic zakje inclusief handleiding, decals met beschermvel en een transparant stuk plastic met beschermvel. Deze laatste kan gebruikt worden om glas te simuleren.

Oordeel

Het product van Airscale is zeer interessant omdat het op een eenvoudige manier het realisme van je cockpit kan verhogen. Een bijkomend voordeel zijn de losse decals voor elk instrument.

Het product is echter niet in elke situatie bruikbaar. Ik heb enkele vliegtuigkits waar in het cockpitpaneel relief is aangebracht, hier kunnen de decals niet zomaar aangebracht worden zonder (miniscuul) opschoonwerk.

Airscale levert het product voor omgerekend 6,00 inclusief verzendkosten, dan heb ik het wel over de 1/48 variant. De 1/32 variant is goedkoper. De 1/48 set is voor enkele vliegtuigen te gebruiken.
SUMMARY
Highs: Simpele, maar doeltreffende oplossing. Niet duur.
Lows: Niet in elke situatie makkelijk hanteerbaar
Verdict: Dit is een must-have voor de afronding van je cockpit
Percentage Rating
90%
  Scale: Other
  Mfg. ID: divers
  Suggested Retail:  6,00 inclusief verzendk
  Related Link: 
  PUBLISHED: Dec 10, 2011
  NATIONALITY: Netherlands
NETWORK-WIDE AVERAGE RATINGS
  THIS REVIEWER: 81.77%
  MAKER/PUBLISHER: 96.56%

About Jurgen Schot (Jurrie)
FROM: DRENTHE, NETHERLANDS

Hello guys, I'm Jurrie, already modeling for some 15 years. Still going strong hehe, you can find my latest work on one of the On-Display pages or forums of the Benelux section. I usually build 1/35 WW2 armor and 1/48 WW2 aircraft. Greetz, Jurrie

Copyright 2020 text by Jurgen Schot [ JURRIE ]. Images also by copyright holder unless otherwise noted. Opinions expressed are those of the author(s) and not necessarily those of AeroScale. All rights reserved.   

What's Your Opinion?


Photos
Click image to enlarge
  • move