login   |    register
Vallejo Acrylics [ MORE REVIEWS ] [ WEBSITE ] [ NEW STORIES ]

In-Box Review
Vallejo Primers
Vallejo Aerosol, Surface & Black primers
  • move

by: Jurgen Schot [ JURRIE ]


Originally published on:
KitMaker BENELUX

Introductie

Al een tijd ben ik op zoek naar een geschikte primer voor mijn modellen. Vandaag heb ik voor het eerst Vallejo Surface Primer geprobeerd, die met de airbrush aan te brengen is.

Wel of geen primer

Een discussie die je vaak ziet terugkomen is de vraag of er nu wel of geen gebruik moet worden gemaakt van primer. Deels is dit de persoonlijke smaak van de bouwer. Het is mogelijk om een model te airbrushen zonder primer.

Feit blijft dat bijvoorbeeld verf op PE parts snel afbreekt. Dan blijf je met een mooi model achter met wat gouden 'chips'. Ook heb ik na verschillende modellen met en verschillende zonder primer gemerkt, gemerkt dat de verf makkelijker blijft 'plakken' op de onderlaag. Er is minder verf nodig en zodra deze erop zit blijft deze beter zitten.

Vergelijkingsmateriaal

Primers komen in een aantal soorten. Feitelijk zijn ze op te delen in primers vanuit een spuitbus en primers die je via de airbrush kan aanbrengen. De eerste soort is in de meerderheid. Vallejo biedt beide soorten aan.Ik heb inmiddels heel wat primers uitgeprobeerd. Het eerste product was primer uit de spuitbus van Revell. Deze beviel niet echt, omdat je met nogal een ruw oppervlak achterblijft. Daarna heb ik Tamiya geprobeerd. Dit was al een stuk beter. Recentelijk heb ik Vallejo Aerosol geprobeerd. Dit was tot dan toe nu de beste primer uit een bus. Desalniettemin: als je niet oppast heb je teveel aangebracht en een erg ruw oppervlak waarna je weer mag gaan schuren.

Vallejo Surface Primer

Recentelijk heeft Vallejo enkele primers uitgebracht voor gebruik in de airbrush. Deze primer is beschikbaar in allerlei kleuren, waaronder de traditionele kleuren wit, grijs en zwart. Ook kleuren als Duitse roodbruine primer, Desert Yellow en US Olive Drab zijn beschikbaar. De primer komt in een plastic flesje van 60 of 200 ml. Het concept is hetzelfde als met Model Air, via een nauwe opening kan je druppel voor druppel je cup van je airbrush vullen.

De prijs is met € 4,70 (60ml) erg laag te noemen. Zeker als je er vanuit gaat dat je met een airbrush ten opzichte van een spuitfles de primer gerichter kan aanbrengen en zo minder verspilt

Ervaringen

Ik heb een eerdere ervaring met primer uit een flesje, maar deze was niet positief. Het was haast niet zonder sinaasappelhuidje aan te brengen en bovendien lastig te verwerken met de airbrush. Daarnaast was het schoonmaken een ellende.

Daarom is deze primer een verademing. Het is daadwerkelijk een kwestie van in je cup gooien en de primer laat zich op een afstand van plusminus 15 cm zeer goed aanbrengen. Het schoonmaken kan gewoon met water of wat alcohol, je airbrush is in een wip weer schoon. Het aanbrengen van de primer is voor het grootste deel te vergelijken met het aanbrengen van een verflaagje met Vallejo Model Air.

Al met al is dit een aanrader, dit is de primer die ik de komende tijd ga gebruiken voor mijn modellen!
SUMMARY
Highs: Fijn in gebruik, airbrush makkelijk schoonmaken
Lows: Nog altijd lastiger aan te brengen dan wat normale verf, meer werk dan primer uit de spuitbus
Verdict: Dit is vanaf nu de primer die ik gebruik voor mijn modellen!
Percentage Rating
95%
  Scale: Other
  Mfg. ID: 73600
  Suggested Retail: € 4,70
  Related Link: 
  PUBLISHED: Nov 27, 2011
  NATIONALITY: Netherlands
NETWORK-WIDE AVERAGE RATINGS
  THIS REVIEWER: 81.77%
  MAKER/PUBLISHER: 89.25%

About Jurgen Schot (Jurrie)
FROM: DRENTHE, NETHERLANDS

Hello guys, I'm Jurrie, already modeling for some 15 years. Still going strong hehe, you can find my latest work on one of the On-Display pages or forums of the Benelux section. I usually build 1/35 WW2 armor and 1/48 WW2 aircraft. Greetz, Jurrie

Copyright ©2020 text by Jurgen Schot [ JURRIE ]. Images also by copyright holder unless otherwise noted. Opinions expressed are those of the author(s) and not necessarily those of AeroScale. All rights reserved.Comments

Ik gebruik al een hele tijd de grijze airbrush primer. Zeer tevreden van, enige minpunt is het proper maken vd airbrush... :-)
DEC 07, 2011 - 03:34 AM
Grappig om te horen, dat ervaar ik juist als positief! Welk schoonmaakmiddel gebruik je? Gr, Jurrie
DEC 07, 2011 - 03:59 PM
Een tijdje geleden heb ik de primer van Vallejo uit de spuitbus, zowel de grijze als de witte uitgeprobeerd nadat een lid van de club er slechte ervaring mee gehad had. Op vraag van de winkelier (onze club was gevestigd in een modelbouwwinkel), heb ik toen de primer uitgeprobeerd en het resultaat was ronduit slecht. Op diverse ondergronden heb ik toen stalen gezet en het resultaat was steeds hetzelfde, barst vorming (nee de primer was niet te dik gespoten, eerder zeer dun, en de oppervlakken waren grondig ontvet), zeer korrelig resultaat en afpoedering. Wij dachten dat het om een slecht lot ging van de fabrikant, dus de hele doos teruggestuurd en vervangen door een andere, nieuwe doos, maar ook hier, hetzelfde resultaat. Eindconclusie, de spuitbussen uit de winkelrekken gehaald. Diverse personen in de club hebben toen ook deze spuitbussen getest en kregen dezelfde resultaten. Wat primer uit spuitbussen betreft is er voor mij maar één goede, en das de primer van Games Workshop (Citadel), verkrijgbaar in drie kleuren, wit, grijs en zwart, gladde afwerking, en perfect voor het primen van figuren. Greetz Danny
DEC 08, 2011 - 12:01 AM
   

What's Your Opinion?