login   |    register
Tamiya, Inc. [ MORE REVIEWS ] [ WEBSITE ] [ NEW STORIES ]

In-Box Review
148
Citroen Traction 11CV
Tamiya 1/48 Citroen Traction 11CV Staff Car
 • move

by: Jurgen Schot [ JURRIE ]


Originally published on:
KitMaker BENELUX

 • move

Introductie

Tamiya is de laatste paar jaar druk bezig geweest om haar assortiment met 1/48 tanks & voertuigen uit te breiden om zo deze schaal wat meer te promoten. Of Tamiya al geheel doorgebroken is in de modelbouwwereld met deze schaal (betreffende voertuigen), is af te vragen, maar je ziet toch hier en daar de schaal vaker opduiken.

Tijdens de IPMS Euro Scale Modeling beurs van 2008 heb ik Tamiya’s “Citroen Traction 11CV Staff Car” gekocht om, als ‘gecaptured’ door de USAF, als USAF staff car te dienen. Daarmee hebben we meteen een groot voordeel te pakken, deze 1/48 kits zijn uitermate goed te combineren met vliegtuigkits, waar 1/48 een belangrijke schaal is.

De Citroen Traction 11CV

Allereerst wat over de auto. Het originele ontwerp van deze auto stamt uit 1930; de 11cv werd in 1934 in productie genomen. De auto werd zeer lang geproduceerd, van 1934 tot 1957! Daarbij moet wel aangetekend worden dat de auto tijdens de Tweede Wereldoorlog nauwelijks geproduceerd werd. De auto was zeer innovatief; het was de eerste in serie geproduceerde auto met voorwielaandrijving en een zelfdragende carrosserie (geen los chassis dus bij deze auto). De motor betrof een 4 cilinder 1911cc motor.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen de Duitsers na de val van Frankrijk over tot het in beslag nemen van deze auto’s en zij werden vervolgens voor allerlei doeleinden over het gehele Europese strijdtoneel ingezet. Vooral als staf auto was de auto erg populair.

Wat zit er in de doos

De bouwdoos wordt geleverd in een kartonnen doos met de kenmerkende zwarte kleur, die Tamiya voor haar hele 1/48 voertuigen lijn gebruikt. Veel onderdelen vinden we niet in de doos, slechts 2 sprues (31 delen) en de body van de auto. Die body is overigens vrij klein, slechts 9 cm lang! Alle onderdelen zitten netjes in plastic zakjes. Naast de onderdelen zijn er nog een decalvel en de handleiding te vinden.

De handleiding bestaat uit één vel papier met slechts enkele stappen; dit omdat de staff car niet heel veel onderdelen bevat. Dit betekend dat je de kit vrij snel gebouwd hebt. Met de decals is het mogelijk om vier varianten te bouwen, te weten een civiele Franse versie, een staf auto voor het Franse leger en twee staf auto’s voor de Duitse leger. De laatste twee versies betreffen staf auto’s voor het 8ste legerkorps (Luftwaffe) en een genie bataljon van de 112de infanteriedivisie (Wehrmacht), beiden aan het Oostfront.

Kwaliteit

De kwaliteit van de bouwdoos is zoals van Tamiya te verwachten is. Alles is zeer strak gegoten en er bevalt vrijwel geen flash te bekennen. De enige flash die ik ben tegengekomen zit op de constructie van de bumpers, dus daar moet je een beetje flash weghalen. Voor de sinkmarks geldt: slechts enkele zijn aanwezig, maar op zulke plekken dat je er in het eindresultaat niets van ziet. Over de ruiten gesproken: deze bestaan, met uitzondering van de voorruit, uit één deel. Dat betekent dat alle zijruiten en de achterruit aan elkaar vast zitten, zie de foto’s. In hoeverre deze constructie terug te zien is in het eindresultaat, is nog even afwachten. Tevens valt op te merken dat de zakjes geniet zijn, je moet dus oppassen bij het eruit halen van de ruitjes dat je deze niet beschadigd door de nietjes. De onderdelen hebben verder een vrij hoog detailniveau. Vooral de body is echt een voorbeeld van een prachtig gegoten onderdeel met subtiele inliggende paneellijnen. De stoelen en de banden kennen ook een hoge mate van detail. Waar het detail tegenvalt is bij en onder de motorkap. Er is namelijk geen motor aanwezig. Tevens is het detail van de grill vrij matig. Ook missen enkele delen zoals deur hendels en pedalen aan de binnenkant. Er zijn echter wat etch setjes voor deze kit beschikbaar, zodat deze foutjes weggewerkt kunnen worden.

Conclusie

Tamiya heeft een leuke serie met tanks en voertuigen op de markt gebracht in schaal 1/48. Deze staffcar is interessant voor de 1/48 voertuig bouwer, voor de 1/48 vliegtuig bouwer (voor bijvoorbeeld een diorama) en, door toevoeging van een civiele versie, voor de autobouwer. De kit zelf bevat mooie details, is makkelijk te bouwen (geen flash/ziet er netjes uit), heeft niet al teveel onderdelen en kent een duidelijke handleiding. De nadelen zijn de ruit uit één stuk, de minder imposante grill en de missende motor. Desondanks is de kit haar prijs zeker waard (slechts € 10,50).

Voor de superdetailleerder is het zeker aan te raden de set van Hauler te kopen (#48038), waar ook een verbeterde grill in zit. Verder levert Hauler ook PE deuren (#48038), voor als je die eventueel open wil zetten. Als laatste leveren zij ook resin wielen (#48159), maar bij deze kit vraag ik me de meerwaarde hiervan af, aangezien de meegeleverde wielen ook vrij veel detail bevatten.

Tenslotte; als 1/48 niet je schaal is, dan is het goede nieuws dat Tamiya onlangs de kit ook in 1/35 heeft uitgebracht. Ook daar zijn de details niet op het niveau zoals van andere fabrikanten, maar de kit zelf is prima met de bekende pasvorm en Tamiya kwaliteit.
SUMMARY
Highs: Goed gegoten, mooie details, duidelijke handleiding: 'klein maar fijn'
Lows: Er missen enkele details aan de binnenkant, geen motor aanwezig, onbekend of de ruitenpartij wel handig is, grill-detail matig
Verdict: Een leuke kit voor een kleine prijs, de minpunten zijn makkelijk weg te werken door etch sets van Hauler
Percentage Rating
75%
  Scale: 1:48
  Mfg. ID:  32517
  Suggested Retail: € 10,50
  Related Link: 
  PUBLISHED: Sep 05, 2009
  NATIONALITY: France
NETWORK-WIDE AVERAGE RATINGS
  THIS REVIEWER: 81.77%
  MAKER/PUBLISHER: 83.24%

About Jurgen Schot (Jurrie)
FROM: DRENTHE, NETHERLANDS

Hello guys, I'm Jurrie, already modeling for some 15 years. Still going strong hehe, you can find my latest work on one of the On-Display pages or forums of the Benelux section. I usually build 1/35 WW2 armor and 1/48 WW2 aircraft. Greetz, Jurrie

Copyright ©2020 text by Jurgen Schot [ JURRIE ]. Images also by copyright holder unless otherwise noted. Opinions expressed are those of the author(s) and not necessarily those of AeroScale. All rights reserved.   

What's Your Opinion?


Photos
Click image to enlarge
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move