login   |    register
 Modelbouw Algemeen
CAMPAIGNS
OPERATION: Falklands War / Guerre de las Malvinas            
  OPERATION:Falklands War / Guerre de las Malvinas
  CAMPAIGN LEADER:Mister-G
  SCALE:200mm To 1:6
  START DATE:September 1st, 2011
  ENDS:December 1st, 2011
  ADDITIONAL INFO/IMAGES:Click here to view
Award Ribbon
Upon completion of this campaign you will recieve this fine ribbon to decorate your profile page and act as a link back to this page.

Falklands War / Guerre de las Malvinas
Deze award is uitgeraakt aan alle deelnemers van de Falklands War / Guerre de las Malvinas campagne. Deze campagne is gehouden tussen 1 september en 1 december 2011 met als onderwerp de Falkland oorlog.

Operational Overview
De Falklandoorlog vond in 1982 plaats tussen het Verenigd Koninkrijk en ArgentiniŽ. Inzet waren de Falklandeilanden, door ArgentiniŽ Islas Malvinas genoemd, en Zuid-GeorgiŽ.

De Falklandeilanden werden in 1592 ontdekt door de Engelsman John Davis. Hij noemde de archipel Falklands, naar de toenmalige schatbewaarder van de marine. De Fransman Louis-Antoine de Bougainville, afkomstig uit Saint-Malo, zette er voet aan wal in 1763 en noemde de eilandengroep de őles Malouines. In 1765 vestigden de Britten er een kolonie.

De Falklandeilanden werden in 1831 opgeŽist door ArgentiniŽ, maar in 1833 onderstreepten de Britten hun soevereiniteit. De eilanden kwamen onder Britse controle te staan, maar ArgentiniŽ eist ze sindsdien op.

In 1981 besloot de Argentijnse junta van Leopoldo Galtieri gebruik te maken van nationalistische gevoelens en de Falklandeilanden te bezetten, om zo de aandacht af te leiden van interne problemen. De Argentijnse legerleiding had ten onrechte aangenomen dat het Verenigd Koninkrijk, dat in die tijd zware economische en sociale problemen kende, niet op de bezetting zou reageren. Dit bleek een misvatting omdat juist ook premier Margaret Thatcher de aanval om dezelfde redenen gebruikte om het land te herenigen en en passant haar volgende verkiezingsoverwinning veilig te stellen. ArgentiniŽ veroverde en bezette in maart en april van 1982 de eilanden op de Engelsen. Hierop verklaarde het Verenigd Koninkrijk de oorlog aan ArgentiniŽ. In juni landden Engelse troepen op de Falklandeilanden. De Britten wisten de eilanden vrij eenvoudig te heroveren. De oorlog kostte aan 649 Argentijnen en 258 Britten het leven.

Door deze oorlog zijn vooral twee oorlogsschepen bekend geworden: de Argentijnse lichte kruiser ARA General Belgrano en de Britse torpedobootjager HMS Sheffield. De Belgrano was oorspronkelijk een Amerikaans oorlogsschip dat de aanval op Pearl Harbor had doorstaan. De Conqueror, een nucleair aangedreven Britse onderzeeboot, was verantwoordelijk voor de aanval met torpedo's die nog uit de Tweede Wereldoorlog dateerden. Bij de aanval op de Belgrano vielen veel doden. Gevolg van het zinken van de Belgrano was dat de Argentijnse vloot weer de haven inging en er niet meer uitkwam, waardoor ze geen gevaar meer vormde voor de Britse vloot. De Belgrano is het enige schip dat tijdens oorlogstijd door een nucleair aangedreven onderzeeboot tot zinken is gebracht. Er was en is nog steeds controverse rond de aanval op de Belgrano omdat deze zich tijdens de aanval buiten de zogenaamde 'war exclusion zone' bevond en haar vaarrichting van de eilanden af was. Er wordt beweerd dat de aanval een vergelding was voor de veel zwaardere verliezen van de Britse vloot dan was verwacht, vooral door de onderschatting van de Argentijnse luchtmacht door de Britten. Anderen beweren dat de Argentijnen in hetzelfde geval net zo gereageerd zouden hebben.

De HMS Sheffield werd twee dagen na het zinken van de Belgrano midscheeps getroffen door een Exocetraket, die ArgentiniŽ van Frankrijk had gekocht. Deze werd vanaf een Argentijns vliegtuig op grote afstand gelanceerd. Hoewel iedereen vooraf al een aanval met raketten had gevreesd, was het effect van een raketaanval op een oorlogsschip tot dat moment nog niet duidelijk. Na het zinken van de Sheffield, trokken de grootste schepen van de Britse vloot (de vliegdekschepen) zich terug tot buiten het bereik van de Argentijnse vliegtuigen. Alleen de fregatten waarmee de Argentijnse posities op de eilanden werden beschoten en troepentransportschepen waren zo nog doelwit van de vrijwel dagelijkse aanvallen door de Argentijnse luchtmacht. Zo werd ook het transportschip RFA sir Galahad met aan boord eenheden van de Welsh Guards getroffen met vele doden en gewonden als gevolg.

Deze voor ArgentiniŽ slecht verlopen oorlog leidde het einde van de junta in. In het Verenigd Koninkrijk nam hierdoor de steun voor de regering van Margaret Thatcher toe. De eilanden worden sinds de herovering weer bestuurd door het Verenigd Koninkrijk, maar nog steeds geclaimd door ArgentiniŽ.

Bron: Wikipedia

The Rules and Regs
Alle vlieg-, voer- en vaartuigen die meegedaan hebben aan de Falklandsoorlog of die anderszins enige relatie met de Falklandsoorlog hebben.

Ook figuren en/of diorama's zijn toegestaan, gerelateerd aan dit onderwerp

Contest Element
- Start op 1 september
- Duur: 3 maanden
- Voor deelnemende projecten: zie regels
- Campagneleider is Eelco

     
4
PARTICIPANTS

Click to see their campaign info.

Jurrie
Mister-G
Sebastiaan
spaarndammer